Kamratskap – ett viktigt element

Något som vi fokuserat allt mer på den senaste tiden handlar om kamratskap. Det är något som vi vill kunna baka in i allt vi gör, hur man är en bra kompis och vad som gör att man trivs med varandra. Det är alldeles uppenbart att mobbing är ett stort problem bland våra svenska ungdomar idag och vi kan tyvärr säga att vi har sett det här även hos oss. Det är såklart något vi inte accepterar, mobbing är aldrig okej och det drabbar barn inte bara under tiden mobbingen sker, det lämnar också djupa spår hos varje individ som utsätts för det.

Därför har vi nu tagit tag i saken och utbildar våra kolloungdomar i att vara goda kamrater. Vi är givetvis medvetna om att man inte kommer överens med alla, eller att man tycker att det är kul att göra saker ihop, men det är fortfarande inte en anledning till att inte visa respekt för sina medmänniskor. För det är vad det handlar om i slutändan, att visa respekt och visa att man förstår att människors känslor kan såras. Det är därför alla grupper, alltså alla olika kollon, kommer ha någon timme varje dag där vi samlas och pratar om detta. Om kamratskap, att ta hand om varandra och se till att alla trivs, precis som alla förtjänar att göra och har rätt till.

Dessutom har vi avsatt tid med respektive lägerledare där barnen kan komma och prata om de har upplevt något som de känt som kränkande eller om de känner sig mobbade. Skulle det vara så kommer vi att reda ut det på en gång, och det handlar inte om att pekar finger åt något eller bestraffa, utan snarare att lyfta frågan och problematisera varför de barnen gör som de gör. Det här är något nytt för oss, att arbeta så detaljerat och riktat med problemet, så det kommer säkerligen innebära en viss invänjning av processerna. Men vi kommer lära oss av det och vi hoppas också att barnen får något värdefullt för livet att ta med sig in i vardagen. Förhoppningsvis kan vi också få hit någon föreläsare som kan berätta mer för våra barn om hur stort problemet med mobbing faktiskt är.

Vill man läsa mer om mobbing och vad man kan göra åt det, besök friends.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *