Spännande planer framöver!

Att driva ett kollo handlar inte bara om att lära barn att paddla kanot och att grilla korv. Som kolloledare måste man vara beredd på det mesta. Men mer om det lite längre ner.

Planer på utökad verksamhet
Under förra året började vi se på möjligheterna att utöka vår verksamhet och våra tjänster, och då handlar det främst om att vi vill kunna erbjuda barn och ungdomar möjlighet att följa med på bussresor till olika platser. Det kommer fortfarande att vara kollot som är hjärtat i det hela, men att ta en eller ett par dagar där man åker iväg och upplever något i en annan del av Sverige tycker vi vore en väldigt rolig sak att kunna ge våra kollobesökare.

I somras anordnade vi en sådan här tur på prov för att kunna utvärdera våra idéer och det visade sig vara en succé. Ungdomarna som var med tyckte att det var hur kul som helst och vi fick med oss massor av idéer på hur vi skulle gå till väga för att lägga upp och förbättra detta framöver. Den här gången gick färden till Strängnäs. För er som inte har koll på Strängnäs kan vi berätta att det är en tätort i Södermanland som ligger vackert belägen vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna.

Museum, skattjakt och Sveriges första stad
Vi hade planerat in tre stycken aktiviteter med tanken att det skulle finnas något för alla. Den första var Arsenalen, Skandinaviens största militärfordonsmuseum där man fick ta del av den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram till idag, från antikens hästdragna stridsvagnar till dagens moderna fordon, samt soldaters livsöden och historier från vår tids krig. Roligt och intressant tyckte många!

Efter museet drog vi vidare till Strängnäs domkyrka för att gå på skattjakt, som är en vandring runt i kyrkan där man följer en ”skattkarta” för att få fram ett hemligt meddelande som man lämnar till personalen i utbyte mot en överraskning. Även detta en uppskattad aktivitet och den riktar sig till barn i åldern cirka 6-12 år.

Övernattning på vandrarhem stod näst på schemat då vi kände att det blev för stressigt att hinna med allt på en dag, speciellt eftersom man får räkna med restiden dit och hem också. Nästa dag gjorde vi en utflykt via Mälaren ut till Birka, som är Sveriges första stad. Båtresa, museum och guidad visning av fornlämningsområdet ingick i priset. En mysig tur där båtresan var minst lika uppskattad som själva resmålet.

Man måste vara beredd på allt!
Så, tillbaka till det här med att man måste vara beredd på allt. Under resan fick ett av barnen akut tandvärk, så för vissa av oss gick även färden till Folktandvården Sörmland för utdragning av en mjölktand. En lite annorlunda upplevelse som vi inte hade räknat med, men det hela gick ändå väldigt bra. Det gäller helt enkelt att kunna vara flexibel som kolloledare, och att snabbt kunna anpassa sig efter rådande situation. Vi vill också rikta ett stort tack till Folktandvården Sörmland som kunde ta emot oss så snabbt och som gav oss ett väldigt trevligt bemötande och bra hjälp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *